fbpx
„Iubirile trec, copiii rămân…“

Raspundeti rapid

de

Daca am face un sondaj, intreband mai mult sau mai putin aleatoriu: “De ce aveti nevoie, neaparat, intr-o locuinta, cand vine vorba de mobilier?”, majoritatea ar raspunde, probabil,  “de un pat”, si asta fara a sta prea mult pe ganduri. Daca s-ar mai gandi putin, respondentii ar ajunge la concluzia, normala, ca s-au grabit putin, pentru ca un pat fara o saltea nu reprezinta un mare castig de moment, ba chiar din contra. ( Aici trebuie sa spunem si ca unii dintre ei vor obiecta si vor sustine faptul ca primul o implica pe cea de a doua, ceea ce, in mod normal, al gandirii logice este valabil, dar nu si in mod practic, toti producatorii de mobilier vanzand cele doua produse separat. Cu alte cuvinte, asa cum ‘picior’ inseamna doar portiunea de la glezna in jos a membrului inferior, la fel patul este doar un suport sau un cadru care sa sustina salteaua.)

Odata lamurit acest aspect, raspunsul s- ar putea schimba in “pat cu lada, gen studio, de care are bunica”, sau in “canapea, de preferat extensibila”, in functie de preferintele si de gradul de ancorare in realitate ale fiecaruia. Acest lucru poate parea doar o consecinta a unei gandiri bazate pe logica, la prima vedere. Dar, la o analiza mai atenta, putem observa ca ceva s-a schimbat si la nivel aspirational: aceleasi persoane, care instinctiv s-au gandit ca in mod esential au nevoie doar de un obiect pe care sa doarma, adauga acestuia insusiri, calitati si functii noi. Adica, prefera un obiect multifunctional. Foarte putini vor raspunde “o saltea”, fie din prima, fie din a doua incercare, desi acesta ar fi, practic, raspunsul corect. Probabil ca mai multi ar raspunde “un sifonier”, daca tinem cont de numarul urias de lucruri pe care tinde sa le adune in jurul sau omul modern. Sau, poate, “un dressing”, destul de incapator si pentru a ne amenaja un mic culcus acolo.

Scopul acestui exercitiu este, in primul rand, acela de a ne gandi la importanta prioritizarii, cand suntem pusi in fata unei alegeri. Doua elemente sunt deosebit de importante, si anume definirea necesitatilor noastre si gasirea unor solutii cat mai inteligente, care sa ne rezolve cat mai multe dintre probleme.

 

 

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title